Fekete bodza
A Fekete bodza Közép-Európa legelterjedtebb cserjefaja. Igénytelen cserje, amely 2-8 méter magasra nő. Az aljzat fagyálló és virágzik félárnyékban, erdei tisztásokon, az alföldtől a hegyláncig, és hasonló módon másodlagos helyeken kerítések, házak vagy vágóhelyek közelében. Friss, humuszos, laza vagy agyagos, tápanyagban gazdag és különösen nitrogénben gazdag talajokon terem.
A virágok illóolajat, B-, C-vitamint, flavonoidokat, vaj illóolajat, szaponinokat, szerves savakat és tanninokat tartalmaznak. A gyümölcsök gazdagok zsírban, szénhidrátban, fehérjében, rostban, A-, B-, C-vitaminban, vasban, nátriumban, káliumban, pektinben, keserűségben, almasavban és illóolajokban.
Hatások és felhasználások
- erős immuntámogató, védi a sejteket a gyököktől
- vírusellenes, antibakteriális hatások
- fertőtlenítő és méregtelenítő hatású
- enyhe antibiotikus hatás
- támogatja az izzadást (influenza…)
- támogatják az emésztést, tisztítják az emésztőrendszert
- eltávolítja a székrekedést, beállítja a székletet
- megszünteti a puffadást és a hasi fájdalmat
- fenntartja a légutak egészségét
- megszünteti a gyulladást, köhögést és nyálkát
- torok- és gégegyulladásra hat
- alkalmas megfázás, influenza, allergia, hörghurut kezelésére
- vizelethajtó hatású, tisztítja a vesét és a húgyutakat
- húgysavat szabadít fel a szervezetből
- megszünteti az ízületi fájdalmakat (reuma, köszvény, ízületi tokgyulladás), alkalmas visszér kezelésére
- nyugtatja az idegrendszert
- megszünteti a stresszt
- enyhíti a fájdalmat és görcsöket (migrén, has)
- elősegíti a bőr gyógyulását (kiütések, ekcéma, sérülések, égési sebek)
- fertőtleníti és felgyorsítja a bőr gyógyulását
- a borogatást az izmok erősítésére és az edzés utáni izomfájdalmakra használják
A virágokat júniusban és júliusban szüretelik, kiváló alapszirupot készítenek belőlük, de például palacsintaútba tekerve is süthetők.
A gyümölcsök mérgező szambunigrint tartalmaznak, ezért enyhén mérgezőek, ezért fogyasztás előtt hőkezelni kell. Melegítés után gond nélkül használhatóak. A legmegfelelőbb és legelterjedtebb felhasználási forma a lekvárok és lekvárok készítése. Augusztustól szeptemberig érnek.
Virágszirup alap
Szükségünk van
40 db alapvirág
3 citrom
1,250 g cukor
2,5 liter víz
1 teáskanál citromsav
Vizet készítünk, amit felforralunk és hagyjuk kihűlni. Az egyik citrom levét meghámozzuk, a másik kettőt meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A kihűlt vízbe tesszük az alapvirágokat, a levét és a felszeletelt citromot. Fedjük le ezt a keveréket, és hagyjuk állni a hűtőszekrényben körülbelül egy napig. Ezután a keveréket vastag szitán vagy gézen szűrjük át egy edénybe. Adjunk hozzá cukrot, citromsavat és főzzük. Forraljuk fel a keveréket, és addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik, és a folyadék szirupos állagot nem kap. Még melegen öntsük előmelegített üvegekbe, nehogy megrepedjenek. Sötét és hűvös helyen tároljuk.