Az advent négy vasárnapból álló időszak december 25-e előtt (ez általában nem egy teljes négy hét). Az advent szó a latinból (adventus) származik, és „megérkezés”-nek fordítja. Ebben az időszakban a keresztények Krisztus eljövetelére készülnek - Betlehemben születésére emlékeznek, de készülnek második eljövetelére is. Ez legyen a böjt időszaka, amikor a keresztények felhagynak a zajos bulikkal, és nem tartanak esküvőket. Ezért tartják a kathar partikat annak kezdete előtt és közvetlenül a vége után, Szentpétervár ünnepén. Stefan, Stefan diszkók és bálok. Advent első vasárnapja november 27. és december 3. közötti napra eshet, az utolsó, negyedik vasárnap pedig december 24-re kerülhet közzé.
Az advent történetéből az 5. századtól Ravennában és a 6. századtól Rómában említést teszünk az adventi istentiszteletekről. A vasárnapok száma változó volt, adventet karácsony előtt 4-6 vasárnap ünnepeltek. Nagy Gergely pápa 4 vasárnapot határozott meg. Minden adventi vasárnapnak saját népi neve volt: vas, bronz, ezüst és arany. Mindenekelőtt sok hagyomány és szokás kötődik adventhez.


Az egyik ilyen szokás az adventi koszorún való gyertyagyújtás is. Minden advent vasárnapon felgyújtanak egyet. Keresztény értelemben Krisztust szimbolizálják – a világ világosságát. Három gyertya legyen lila és egy rózsaszín, amelyet Advent harmadik vasárnapján gyújtanak meg. A lila a böjt színe, a rózsaszín pedig azt az örömöt jelzi, hogy advent a végéhez közeledik.Az adventi naptárak közé tartoznak az adventi naptárak is, akár gyerekeknek, akár felnőtteknek. A gyerekek levonják belőlük, hogy hány nap van hátra karácsonyig és ajándékokig. A fantáziának azonban nincs határa, a felnőttek is szívesen veszik körül magukat karácsonyi hangulattal és élvezik az apróságukat vagy a csokoládéjukat.


És hogy jó illatú legyen otthon, otthon is süthetünk mézeskalácsot:

  • 500 g liszt
  • 150 g őrölt cukor (por)
  • 3 evőkanál méz
  • 3 tojás
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál mézeskalács
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A lisztet, cukrot, fűszereket egy tálba tesszük. Adjuk hozzá a tojást, a puha vajat, a mézet és a szódabikarbónát. Eldolgozzuk a tésztát, szükség szerint lisztet adunk hozzá. Ha összeállt a tészta, deszkára hajtogatjuk és kidolgozzuk, hogy szép fényes legyen. A tésztát legalább két órára a hűtőben pihentetjük, lehetőleg másnap. Ezután finoman lisztezett tányérra nyújtjuk a tésztát, és különféle formákat formázunk belőle. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket. 170°C-on kb 7-10 percig sütjük. A mézeskalács kihúzása után szórjuk meg a fehérjével, hogy szépen csillogjon Hagyjuk kihűlni és díszíthetjük a fehérjével, amit úgy készítünk el, hogy a fényes őrölt cukrot egy fehérjével egy tálban összekeverjük.