A burgonya főzési fajtái
"A" típusú burgonya
Ezeket a burgonyákat salátáknak és köretnek szánják. Kemények, ezért nem bomlanak le, finom-középfinom szerkezetűek, enyhén lisztesek és mérsékelten nedvesek.
"B" típusú burgonya
Ez a fajta burgonya univerzális, ezért gyakran használják hosszú távú tárolásra. Egy salátát vagy más elkészített köretet nem fogsz elrontani vele. Levesekhez vagy gnocchi készítéséhez is használják. Félig szilárd, félig virágzó, finom-durva szerkezetűek, mérsékelten nedvesek vagy szárazabbak.
"C" típusú burgonya
Szeretnél finom burgonyapürét vagy krumplis tésztát készíteni a szilvagolyókhoz? Csak vásároljon C típusú főzőburgonyát. Lisztes, közepesen emészthető, féldurva, közepesen nedves a szárításhoz. Sok keményítőt tartalmaznak, ezért jól összeáll a belőlük készült tészta. Ez a típus alkalmas burgonyás palacsintára, sült krumplira, chipsre is.
"D" típusú burgonya
A boltokban általában nem találkozunk ezzel a típussal. Ez főleg takarmányburgonya, de burgonya tészta és hasonlók készítésére is használható. Ez a burgonya nagyon lisztes, jól emészthető és durva állagú.
Vegyes típusok
Az üzletekben találkozhatunk AB-vel vagy például BC-vel is. Ezek a vegyes típusok mindkét eredeti típus jellemzőivel rendelkeznek, és túlsúlyban vannak az előbb felsorolt jellemzőkkel szemben. Vagyis az AB jelöléssel a burgonya keményebb, kevésbé valószínű, hogy megfő, és inkább salátához alkalmas.