Annak érdekében, hogy az alma betakarítását helyesen időzítsük, jó tudni, hogy milyen fajtával rendelkezünk, de más mutatókkal is segíthetünk, például a bőr színével, függetlenül attól, hogy könnyen leesik -e a faágról vagy a a magokat.

Ha a bőr színezésével szeretnénk segíteni magunkon, akkor is rendelkeznünk kell legalább alapvető információkkal a termesztett fajtáról. Ha azonban az alma könnyen leesik az ágról, és barna maggal rendelkezik, akkor jó ideje betakarítani. Itt azonban vannak kivételek, például a korai fajták esetében, amelyek csak akkor barnulnak meg, ha megnézik.

Maga a gyűjtemény is fontos. Mindig külön szedünk egy almát. Ez megakadályozza, hogy leessenek, így csökken a rothadás veszélye. Segít abban is, hogy szárral szedjünk almát, nehogy sebeket képezzen. Gyűjtéskor a biztonságunkra is odafigyelünk minőségi lábbeli, megfelelő létra vagy akár perak használatával.

Csak a legmagasabb minőségű, védekező, nem esett gyümölcsöket tároljuk látható sérülés nélkül. A legjobb, ha dobozban tároljuk őket egy rétegben, a rothadt alma könnyen szedhető, hogy más gyümölcsöket megmentsen. Sötét és hideg, elegendő páratartalmú helyiségek alkalmasak tárolásra.