A zománcozott edények gondozása
A zománcozás évezredek óta ismert – például Kínában, Indiában, Egyiptomban. Eleinte ékszergyártásban használták, csak jóval később kezdték el zománcozni a vizesedényeket és egyéb edényeket.
A zománc az üveghez, de a porcelánhoz is hasonló szilíciumtartalmú olvadék, amely sima és fényes karakterű integrált védőbevonatot hoz létre a fémen. Az égetési hőmérséklet a kemencében pontosan az üveg és a porcelán határfelületén van. Annak ellenére, hogy a zománc törékeny, több száz évig fennmarad anélkül, hogy megváltoztatná színét vagy fényét. Előnye a nagy ellenállás, a hosszú élettartam és a könnyű karbantartás. Indukciós vagy sütőben is használható. Ha a zománcfelület nem sérült, akkor mosogatógépben is mosható.
A zománcozott edények gondozása:
A legfontosabb a következő:
- Használat közben tartsa be a szokásos óvatosságot, ami megakadályozza a zománcozott felület megkarcolódását
- tisztítás és karbantartás során ne használjon súrolószert vagy drótkefét
- kövesse a használati utasítást és a gyártó utasításait
A zománcozott edények első használata előtt alaposan mossa le meleg vízzel, semleges, nem agresszív és nem karcoló tisztítószerekkel. Minden használat után mossa le is.
A zománcozott edények karbantartása és használata során ne használjon éles fémtárgyakat, amelyek károsíthatják a felületüket. Csak fa, teflon vagy szilikon konyhai eszközök használata javasolt.
A forró edényeket soha nem hűtik le élesen – a zománcréteg megrepedhet és leválik. A zománc érzékeny a mechanikai sérülésekre és a repedésekre.