A babérlevél Kis-Ázsia régiójából származik, a Földközi-tenger egész területén elterjedt. A babérkoszorú az ókori kultúrában a győzelem szimbóluma volt, kezdettől fogva főként dekorációs célokat szolgált. Később ételek készítésére használták, vagy olajjal préselték.


Ez a növény A-, C-vitamint, nyomelemeket - vasat, káliumot, kalciumot és magnéziumot - tartalmaz. Javítja az emésztést - segít enyhíteni a hasi fájdalmakat, puffadást, puffadást, székrekedést és hasmenést okozó görcsöket, gyenge vizelethajtó hatású. A babérlevél olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a fehérjék lebontását és az élelmiszerek gyorsabb megemésztését, enyhíti a légúti problémákat - erős antibakteriális hatása van, illóolajait kenőcsökben használják mellkasi kompresszióhoz, vagy gőzöléshez. A babérnak számos egyéb hatása is van, mint például: védi a szívet, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a haj egészségét, segít a cukorbetegségben, csökkenti a szorongást és a stresszt, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. Nagy adagban azonban nem használjuk.

Hogyan neveljük otthon
A babér nem tűri a fagyot, ezért a mi körülményeink között cserépben termesztik. A növény szereti a napos helyeket, bőséges öntözéssel, de nem ázott talajt. Célszerű jó vízelvezető réteget tenni a cserépbe, és a szobanövények számára közös aljzatba ültetni. Tavasztól az első fagyok beérkezéséig az erkélyen vagy nyáron nevelhetjük. A 10 évnél idősebb növények az enyhébb fagyokat is bírják, és meleg helyre ültethetők a kertbe.

Tea babérlevéllel
5-6 darab levél, 500 ml víz, méz, fél citrom vagy akár narancs
A babérlevelet alaposan megmossuk, vízzel kb 2 percig főzzük. Tegyük félre, és hagyjuk állni további 20 percig, majd szűrjük át a teát egy szitán.