Besamel szósz
A bésamel egy francia szósz, amely sok más étel és szósz alapját képezi. Sült ételekhez adják, mint például lasagne vagy szuflék. Vidékünkön segítünk neki kapor- vagy tormaszószt főzni.
Szükségünk van:
30 g sima liszt
30 g vaj
500 ml tejet
kevés só, fekete bors, őrölt szerecsendió
Megközelítés:
A vajat egy lábosban kis lángon felolvasztjuk. Jó minőségű, durva aljú edényt érdemes használni, hogy ne égessük meg a vajat. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett kevesebb mint 3 percig keverjük. Adjuk hozzá a tejet, és keverjük még körülbelül húsz percig. Attól függően, hogy mire kell ez a szósz és milyen alapanyagok vannak, tej helyett adhatunk hozzá húslevest vagy főzőtejszínt. Ízesítsük a szószt sóval, borssal.
Finomra vágott kapor hozzáadásával kapunk kapor szószt. Csak főzz meg néhány burgonyát és egy tojást, és már finom ebéd az asztalon.
Jó étvágyat!