Hazánkban elterjedt fajait, a Chaenomeles japonica-t, a Chaenomeles speciosa-t és ezek hibridjét, a Chaenomeles x superba-t leginkább kerti díszpasziánszként termesztik. Láthatjuk azonban sövény részeként is, mert viszonylag sűrűek. Bár lombhullatóak, nyáron és ősszel szép fényes leveleik vannak.
 
1-1,5 méter magasra nőnek (egyes fajták 2 méteresre is), és áprilistól májusig gyönyörű, vörös árnyalatú virágokkal virágoznak. Igénytelen növény, jól bírja a nagy fagyokat (-26 °C). Napos helyre célszerű ültetni, lehetőleg lejtőre. Az öltözködés csak átlagot igényel.
 
A Chaenomeles idegen, ezért több egyedet kell ültetni a kertbe vagy a környékre. A gyümölcs aromás, sárga vagy sárgászöld malva, mérete körülbelül 4-5 cm. A betakarítás szeptemberben és októberben történik, amikor a gyümölcs mélysárga színűvé válik.
 
Mivel az aromás gyümölcsök meglehetősen kemények és savanyúak, nem közvetlenül fogyasztják, hanem készítik például aromás szirupokat, püréket, kompótokat, lekvárokat, borokat vagy likőröket. Értékes rost- és pektinforrás, de C-vitamin is (50-100 mg / 100 g gyümölcs). Aromakivonatukat fagylalt és joghurt ízesítésére használják.
 
 
Teát is készíthetünk belőle:
 
Szükségünk van:
 
1 gyümölcs chaenomeles
 
menta vagy zsályalevél
 
forrásban lévő víz
 
méz vagy cukor ízlés szerint
 
 
A jól megmosott és felszeletelt chaenomeleket az általunk kedvelt gyógynövény leveleivel együtt felöntjük forró vízzel, és hagyjuk hatni kb. 10 percig. Adjunk hozzá mézet vagy cukrot ízlés szerint.