Édes és sós palacsinta.
![Édes és sós palacsinta.](https://senzacne.s54.cdn-upgates.com/_cache/4/7/479ecc4d325cecfd08ac8072e35ed105-pexels-eva-bronzini-6824661.jpg)
A tésztához szükségünk lesz:
- 2 tojás
- 350 ml teljes tej
- 150 g sima búzaliszt
- csipet só
- 1 evőkanál olaj
Összekeverjük, a legjobb, ha kézzel habverővel sima tésztát verünk. Ha csomósunk van, akkor lisztet adhatunk hozzá, hogy a tészta besűrűsödjön, és a csomókat jobban verjük. Ezután ismét felhígítjuk a tésztát kevés tejjel vagy vízzel. Vékonyabb állagúnak kell lennie. Jobb a tészta, ha egy kicsit (legalább fél órát) állni hagyjuk.
A palacsintákat jó, tapadásmentes tepsiben sütjük. Az elsőre egy kis olajat kell tenni, majd a tésztát a forró serpenyőbe önteni. Csak akkor adjon hozzá több olajat, ha szükséges, például amikor a palacsinta megsült, vagy a tészta nagyon füstöl. Azonban csak egy cseppet kell hozzáadnia.
Töltő:
Az édes változatot valószínűleg mindenki ismeri: kiváló lehetőség a lekvár, tejszínhab és némi gyümölcs. Azonban a túrós töltelék is ízletes lehet, ha csak tejszínhabbal és cukorral kevert puha túróból készül.
Mivel cukrot nem adtak a tésztához, nem probléma sós palacsintát készíteni. Ha tudja, hogy megsózzuk, tegyünk még sót a tésztába, vagy például csíráztatott fokhagymát és fűszernövényeket, például petrezselymet vagy metélőhagymát. Megtölthetjük például tartármártással, szeletelt sonkával vagy paprikával. Ha például sajtszeletekkel szeretnénk megtölteni, akkor a már becsomagolt palacsintákat a mikróban felmelegíthetjük, hogy a sajt megolvadjon.
A palacsinta, legyen az édes vagy sós, valóban univerzális étel, amely a világ minden táján megnyerte az emberek szívét. Egyszerű elkészítése és végtelen ízesítési lehetőségeik miatt a palacsinta minden alkalomra ideális választás. Akár édes desszertként lekvárral és gyümölccsel, akár sós ételként túróval, sonkával és sajttal készíti el, a palacsinta mindig örömet és kreativitást hoz konyhájába.
Bármelyik változatot részesíti előnyben, ne feledkezzen meg a minőségi alapanyagokról és egy kis türelemről a tészta elkészítésekor. Az eredmény megéri – finom palacsinta, amely az egész családnak tetszeni fog. Így ha legközelebb arra gondol, hogy mit készítsen gyorsan és finoman, emlékezzen a palacsintára, és próbáljon ki új recepteket és kombinációkat. Jó étvágyat kívánunk!
Ha új serpenyőre van szüksége, tekintse meg kínálatunkat itt!