Szinte mindenkinek volt egres a kertben, és valószínűleg mindenkinek volt legalább egy üveg főtt egres láz ellen a kamrában. Ez a gyümölcs valóban rengeteg vitamint - C, E, B1-B6, nyomelemeket - karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, szilíciumot, de sok pektint és rostot is tartalmaz. Természetesen ezeknek az anyagoknak a többsége nyers, de főzéssel csak kis mennyiséget veszítenek.


Tehát mit csinál a testünkkel:

  • méregteleníti a szervezetet és eltávolítja a salakanyagokat a belekből
  • székrekedésre hat
  • vizelethajtó hatású, jótékony hatással van a vesére
  • javítja a zsírok anyagcseréjét a szervezetben és megakadályozza azok túlzott tárolását
  • védi és erősíti az ereket és csökkenti a koleszterinszintet
  • segít az érelmeszesedésben
  • javítja a köröm és a haj növekedését
  • nyugtató hatása van

Hogyan kell termeszteni
Az egresnek sok fajtája és fajtája van, édes vagy savanyú gyümölcsök, nagy tövisek vagy szinte nélkülözik őket, különböző színűek lehetnek - zöld, sárga, piros és lila, tehát az Ön preferenciáitól függ. Biztosan tanácsot adnak a jó kertészkedéshez. Egyébként az egres még egy kezdő termelő számára is igénytelen cserje. Nem szereti az átázott talajt, de jobban bírja a napsütést és a részleges árnyékot is. Az egrest ősztől tavaszig ültetik. Ha ideális helyet szeretnénk készíteni neki, világos árnyékolós helyre ültessük. A talaj legyen jól áteresztő, humuszos és kellően nedves. Az előkészített gödörbe az ültetés előtt ajánlott érett komposztot adni. Magát a cserjét olyan mélyre ültetjük, amilyen mélyre nőtt a faiskolában. Ha az egrest alanyon termesztik, akkor alá kell támasztani, aminek az oltás helye felett kell végződnie.

Egres befőtt
Érett, de még kemény gyümölcsöket készítünk be tartósításra (nem lehet túlérett), amit megtisztítunk a szárától és megmossuk. Villával, tűvel megszúrhatjuk, hogy ne repedjenek meg főzés közben. Megtöltjük lekváros poharakba, és felöntjük víz és cukor keverékével - körülbelül 400 g / liter víz. Sterilizáljuk körülbelül 10-15 percig.