Szükségünk van

  • uborka,
  • rakodó,
  • ecet,
  • cukor,
  • egy répa,
  • hagyma,
  • kapor,
  • víz,
  • és ízlés szerint néhány levél zeller vagy egy kis torma.

Az alap mindenképpen egy rakodó. Házilag is elkészíthető - elég egy kis bors, mustármag és só. De még a boltban vásárolt semmit sem fog elrontani. Akár nagy mennyiséget, akár egy palackot készít, nem kell attól tartania, hogy a rakodó megmarad. Nem bonyolult elkészíteni a csomagoláson található utasítások szerint, főzés és hűtés után tiszta üvegekben néhány hónapig eláll, és szükség esetén ki is húzzuk. Ha az uborka főzése után megmarad, akkor gomba vagy cukkini főzéséhez használjuk.


És most az uborka. Az uborkát alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Előkészítjük a palackokat, ha nem volt ideje megszáradni, csak öblítse le egy kis ecettel vagy egy rakodógéppel.


A megtisztított hagymát és sárgarépát apróra vágjuk, és mindegyik üveg aljára teszünk egy keveset. Ez egy olyan zöldség, amely szinte minden háztartásban megtalálható. Főzés után uborkával együtt is fogyasztható, kicsit más ízt ad. A változatosság kedvéért megpróbálhatunk hozzá egy darab tormát is. Ezután erősen, de nem teljesen színültig megrakjuk az uborkát. Tegyen egy kis szál zellert és kaprot minden üveg tetejére. Hideg rakodót öntünk, és estétől reggelig a legjobban állni hagyjuk.


Ezután egy nagy fazékban főzzük, és az aljára tegyünk egy ruhadarabot. Csinálhatunk rajta néhány lyukat, hogy a forrásban lévő víz ne emelje fel nekünk. A palackok nem érhetnek hozzá sem az edényhez, sem egymáshoz, nehogy eltörjenek, és a víz az edényben ne érje el a fedőt, alattuk kb. 1,5 cm-rel kell lennie. Forraljuk fel, és forraljuk a kis üvegeket körülbelül 7 percig, a nagy üvegeket pedig körülbelül 10 percig. Húzza ki az üvegeket és fordítsa fejjel lefelé, vagy csak fedje le hideg, nedves ruhával.