A hangyák és mellékhatásaik:

  • a talaj kiszárad,
  • helyenként rosszabbul nő a fű,
  • friss palánták nem telepednek meg
  • a növények egyre inkább támadják a levéltetveket
  • magas előfordulásuk az emberek, különösen a gyermekek gyakori mozgásának területén

Hangyák és levéltetvek

A gyümölcsösben a legnagyobb problémákat a hangyák és a levéltetvek okozzák. A levéltetvek kiváló táplálékai a hangyáknak, ezért szimbiózisban élnek együtt. A hangyák gondoskodnak a levéltetvekről és hozzájárulnak szaporodásukhoz - megvédik a levéltetveket a katicabogaraktól, lehetővé teszik, hogy egy hangyabolyban teleljenek, és szükség esetén saját vállukon áthelyezik őket más növényekre, palántákra és gyümölcsbokrokra.

Hogyan lehet megszabadulni a hangyáktól?

Számos bevált otthoni trükk létezik a hangyák eltávolítására a kertben. A hangyabolyra például felforralt vizet öntünk, a segítségünkre lesz a fahéj, a szódabikarbóna vagy az őrölt kávé is, aminek az illata zavarja őket. A kertbe ültethetünk hangyát riasztó gyógynövényeket is - menta, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, rozmaring vagy levendula. A kukoricaliszt használatakor az azt fogyasztó hangyák megduzzadnak és elpusztulnak.

Ha azonban ezek a tippek és források nem működnek, sok olyan termék van a piacon, amely segíthet. Ha nem találjuk a hangyabolyt, lassan ható rovarölő szerek segítenek, amelyek a hangyákat a hangyabolyba viszik, és így az egész kolónia elpusztul. Vagy különféle porok és kréták állnak rendelkezésre a hangyák típusától és számától függően. A fák védelmére ragacsos hatású csapdák használhatók.

Ha egy humánusabb megoldást részesíti előnyben, egy fűrészporos virágcserép segít. Ha jól tömörített fűrészport teszünk egy edénybe, nagy valószínűséggel hangyák telepednek meg benne, így az egész telepet áthelyezhetjük a számunkra megfelelő helyre.