Szükségünk van

4 nagyobb burgonya, 1 teáskanál só, 300 g féldurva liszt, 250 g bryndza, 200 g szalonna.

Megközelítés

A burgonyát megtisztítjuk, kézi reszelővel vagy morzsadobos mixerrel, darálóval lereszeljük. Amikor a burgonyánk van lereszelve, és látjuk, hogy sok víz van benne - ez fajtától függ, vagy ha fiatal burgonyánk van, akkor lecsepegtethetjük, hogy több burgonyagombóc legyen, mint liszt.

Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. A tészta megfelelő állagú, ha felforrunk benne. Ha még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy híg a tészta, akkor megpróbálhatunk egy gombócot forrásban lévő vízbe tenni. Ha nem nyílnak ki és megtartják a formájukat, akkor jó tésztát készítünk.

Vágjuk fel a szalonnát, és lassú tűzön pirítsuk meg. A tésztát gombócon keresztül forrásban lévő sós vízbe nyomkodjuk. Főzés közben időnként megkeverjük a gombócokat. Körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg a felszínre nem úsznak.

A megfőtt gombócokat lecsepegtetjük és egy nagyobb tálba tesszük, ahol a bryndzával összekeverjük. Ha keveset sóztunk a tésztába, akkor most javíthatjuk. Megszórjuk baconnel és tálaljuk.

Jó étvágyat