A tepertő kenyérrel és hagymával is kiváló. Csak melegítse fel őket a mikrohullámú sütőben egy kis kenőccsel, hogy ne maradjon szárazon. De más módon is lehet őket használni, mert ki ne ismerné a zord terjedést vagy a morcos patchokat.

Salakterítés

Szükségünk van:
200 g tepertő, 2 főtt tojás, 1 kis hagyma, 2-3 teáskanál egész mustár és fűszerek, só ízlés szerint.

Tepertőt, főtt tojást és hagymát összekeverünk. A tepertőt meg lehet darálni húsdarálón vagy akár hasítón is. Ízlés szerint mustárt és sót, fekete borsot adunk hozzá. Házi kenyérrel vagy pirítóssal kiváló. Különféle változatokat is ismerünk – paprika vagy lech.


Ošvarkové pagáče

Szükségünk van:
500 g sima liszt, 250 ml teljes tej, 100 g tejföl, 1 nagyobb tojás, 30 g élesztő, 20 g só, 10 g cukor, 250 g őrölt salak, ízlés szerint őrölt fekete bors

Adjunk hozzá élesztőt 150 ml meleg tejhez, adjunk hozzá egy teáskanál sima lisztet és cukrot, majd keverjük jól el. Hagyjuk állni körülbelül 15 percig szobahőmérsékleten, amíg az élesztő felfut. A maradék lisztet, sót, őrölt borsot egy tálba öntjük, összekeverjük és hozzáadjuk az élesztőt, a tejet, a tejszínt, a tojást, majd a tésztát összedolgozzuk. Kendővel letakarva 45 percig meleg helyen kelesztjük.
A tésztát kinyújtjuk, maradékkal megkenjük és lefordítjuk. Ezután a tésztát ismét kb. 2 cm-re tekerjük, és kivágjuk a kerekeket. A borsót sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojással megkenjük és 200°C-on kb 15-20 percig sütjük.

Jó ízlést kívánunk