Kakukkfű - a konyhára és az egészségre
Termesztés
Napos, száraz élőhelyeken virágzik, könnyebb talajjal, amely jól átengedi a nedvességet. Ideális körülmények között az alacsony hőmérsékletet is elviseli, de hidegebb termesztés esetén le kell takarni. A cserepes növényeket védett helyen kell áttelelni. Ha nedves és nehéz, gyengébb lesz, és elveszti az illatát. Nem kell félnünk a kakukkfű érlelődésétől. Virágzás után tavasszal és ősszel mély vágás szükséges, egyébként jelentősen fás és könnyebben fagyasztható. Rendszeres fiatalítással is támogatjuk a fiatal hajtások kialakulását.
A konyha
A kakukkfű fűszeres ízű és kellemes illatú. Jól illik a rozmaringhoz. Hüvelyes levesek vagy paradicsom alapú levesek és szószok készítésére használják, például pizzához. Húsételekhez és vadhúsokhoz adják, mivel segíti az emésztést. Viszont a zöldséges ételekhez, salátákhoz is hozzátartozik, ecetben vagy olajban pácolják.
Egészség
- hasmenés, puffadás és az emésztőrendszer gyulladása ellen hat
- gyulladáscsökkentő
- hatékony baktériumok, gombák, bélprotozoák és paraziták ellen
- kiválóan alkalmas megfázás, köhögés, torokfájás, szájfertőzések kezelésére
- kiváló fertőtlenítő a tüdő számára
- segít a húgyúti és húgyúti fertőzésekben
- vizelethajtóként működik
- serkenti a vérkeringést és a fehérvérsejt-termelést
- elősegíti a bőrsejtek regenerálódását fürdés közben
Kakukkfű tea
- 2 teáskanál szárított kakukkfű (vagy friss)
- 1 csésze víz
- méz vagy cukor ízlés szerint
Klasszikus gyógyteaként készítjük. Kb. 10 percig infundáljuk, és még melegen igyuk.
FIGYELEM – mindent mértékkel
Semmit sem szabad eltúlozni, így van ez a kakukkfű gyógyító hatású felhasználásával sem. Túlzott fogyasztása a pajzsmirigy fokozott aktivitását idézheti elő, ezért használatához, különösen tea formájában, mértékkel kell hozzáállni. A napi adag nem haladhatja meg a 10 g-ot. Így nem kell félnünk attól sem, hogy gargarizáljuk, fürdőben vagy fűszerként a konyhában használjuk.