Termesztés

 Napos, száraz élőhelyeken virágzik, könnyebb talajjal, amely jól átengedi a nedvességet. Ideális körülmények között az alacsony hőmérsékletet is elviseli, de hidegebb termesztés esetén le kell takarni. A cserepes növényeket védett helyen kell áttelelni. Ha nedves és nehéz, gyengébb lesz, és elveszti az illatát. Nem kell félnünk a kakukkfű érlelődésétől. Virágzás után tavasszal és ősszel mély vágás szükséges, egyébként jelentősen fás és könnyebben fagyasztható. Rendszeres fiatalítással is támogatjuk a fiatal hajtások kialakulását.

 A konyha

 A kakukkfű fűszeres ízű és kellemes illatú. Jól illik a rozmaringhoz. Hüvelyes levesek vagy paradicsom alapú levesek és szószok készítésére használják, például pizzához. Húsételekhez és vadhúsokhoz adják, mivel segíti az emésztést. Viszont a zöldséges ételekhez, salátákhoz is hozzátartozik, ecetben vagy olajban pácolják.

 Egészség

  •  hasmenés, puffadás és az emésztőrendszer gyulladása ellen hat
  •  gyulladáscsökkentő
  •  hatékony baktériumok, gombák, bélprotozoák és paraziták ellen
  •  kiválóan alkalmas megfázás, köhögés, torokfájás, szájfertőzések kezelésére
  •  kiváló fertőtlenítő a tüdő számára
  •  segít a húgyúti és húgyúti fertőzésekben
  •  vizelethajtóként működik
  •  serkenti a vérkeringést és a fehérvérsejt-termelést
  •  elősegíti a bőrsejtek regenerálódását fürdés közben

 Kakukkfű tea

  •  2 teáskanál szárított kakukkfű (vagy friss)
  •  1 csésze víz
  •  méz vagy cukor ízlés szerint

 Klasszikus gyógyteaként készítjük. Kb. 10 percig infundáljuk, és még melegen igyuk.

 FIGYELEM – mindent mértékkel

 Semmit sem szabad eltúlozni, így van ez a kakukkfű gyógyító hatású felhasználásával sem. Túlzott fogyasztása a pajzsmirigy fokozott aktivitását idézheti elő, ezért használatához, különösen tea formájában, mértékkel kell hozzáállni. A napi adag nem haladhatja meg a 10 g-ot. Így nem kell félnünk attól sem, hogy gargarizáljuk, fürdőben vagy fűszerként a konyhában használjuk.