A cezve egy tipikus kávéfőzési tartály, amelyet például Törökországban, Örményországban, az arab országokban, de a Balkánon is használnak. Ez egy kisebb edény, hosszú nyéllel és kifolyóval a kávé csészékbe öntéséhez. Gyakran rézből készül, de zománcozott vagy rozsdamentes acél is használható.

Készítmény

  • Fontos, hogy a finomra őrölt kávé legyen, ha cezve-ben készíti a kávét. Vastagságának sima liszthez kell hasonlítania.
  • Készítse elő a kávé mennyiségét a cezva méretének és az elkészítendő csészék számának megfelelően. Egy adaghoz 50-100 ml víz és egy púpozott teáskanál őrölt kávé (6-7 g) kell.
  • Tegyen egy teáskanál cukrot és egy csipet borsot, amelyet választott, a cezve-be. Öntsük fel az elkészített víz körülbelül egyharmadát, és forraljuk fel.
  • Amikor a cukor karamellizálódni kezd, öntsük bele az elkészített kávét, és töltsük fel a maradék vízzel körülbelül kétharmadáig, vagy körülbelül a nyél magasságáig.
  • Lassan melegítsük, amíg hab nem kezd emelkedni a kávén. Ezután vegyük le a tűzről, és lassan keverjük, amíg újra le nem esik. A habot csészékbe is gyűjthetjük. Fontos, hogy levesszük a tűzről, hogy az ital ne érje el a forráspontot. Nem elég csak csökkenteni a lángot.
  • Amikor a hab alábbhagy, tegye vissza az edényt az égőre, és ismételje meg ezt a folyamatot 2-3 alkalommal (nem tovább).
  • Az utolsó habosítás után óvatosan keverjük meg a kávét, hagyjuk egy kicsit állni, majd öntsük kis csészékbe. Egy pohár vízzel tálaljuk.