Mi a geotextília funkciója?

A geotextíliákat eredetileg arra használták, hogy a talajban olyan gátat képezzenek, amely megakadályozza a különböző talajrétegek keveredését. így véd a földcsuszamlások és egyéb károk ellen. Ezért védő, elválasztó, vízelvezető, erősítő vagy szűrő funkciót látnak el. Főleg a kertben használják azonban gyomok, kártevők vagy időjárási viszonyok elleni védekezésre.


A geotextíliákat két alapvető típusra osztják - szövött és nem szőtt. A nem szőtt geotextíliák végtelenített szálból készülnek szúrással, és elválasztó és védő funkciót látnak el. A szövött geotextíliák két merőleges irányban összefonódó szálakból állnak, és elválasztó és szűrő funkciót látnak el.


Nem szőtt anyagok használata a kertben

Három színben használjuk - fehér, fekete, barna, és különböző sűrűségben különböző célokra.

A fehér nem szőtt szövet egész növények fedésére szolgál, megakadályozza a leégést és egyéb időjárási körülményeket. Segít a fagy és a kártevők ellen is.

A fekete nem szőtt anyag nem engedi át a napfényt, így remek segítőtárs a gyomok elleni küzdelemben. A virágágyásban nevelni kívánt növényeket egyszerűen átlökjük a szöveten lévő lyukon, más növények fény nélkül nem maradnak életben.

A barna nem szőtt szövet rendeltetése megegyezik a feketével, de jobban belesimul a környezetbe, ezért dekorációs célokra használják, például talajtakaró kéreg alá.


Szövött anyag használata a kertben

Ez a szövet elválasztja a talajt a különböző tulajdonságoktól, de megőrzi áteresztőképességét. Alkalmas úszómedencékbe vagy homokozó lefedésére a macskák ellen. Megfelelően felszerelve, mivel alacsony a tágulása, segíti a felületek kiegyenlítését. Így autóbeállók és járdák alapjául is alkalmas. Permeabilitásának köszönhetően megakadályozza a tócsák, tócsák kialakulását.