Kökény (Prunus spinosa)
A kökény egy nagy lombhullató cserje, amely széles körben elterjedt Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában. Tavasszal fehér virágokkal virágzik, amiből egészséges tea készül. Ősszel a bokrokat apró kék termések borítják, amelyek nehezen válnak gödörbe, zöld húsúak, és nagyon keserű-savanyú ízűek.
De ez a gyümölcs nagyon egészséges. A zsírok, szénhidrátok, rostok és fehérjék mellett A-, B-, C- és E-vitamint, szerves savakat, szerves vegyületeket, flavonoidokat, tanninokat, ásványi anyagokból rezet, káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot, mangánt, kalciumot tartalmaznak. , cink, kén, omega 3, omega 6 és omega 9 zsírsavak.
Hatások
- támogatja az emésztést (javítja az anyagcserét)
- köptető hatásúak és csökkentik a torokgyulladást
- véd a rák ellen
- tisztítják a vesét (tisztítják a vért, eltávolítják a sót a szervezetből)
- egészségesen tartják a szívet
- méregtelenítik a szervezetet
Kökény főzet
Szükségünk van:
200 g gyümölcs
1 liter vörösbor
Megközelítés:
A gyümölcsöket felbontjuk és vörösborral leöntjük. Fedett edényben lassú tűzön 5 percig főzzük. Szűrjük át ruhán, és öntsük egy zárható üvegbe. Ez a főzet segít például bélproblémák vagy hasmenés esetén.