Ha van otthon zuhany, tudni fogja – tisztán tartása kihívás. Miért van ez így? A baktériumok és gombák szeretik a meleget, a nedvességet és a sötétséget. Mindez biztosítja számukra a zuhanyzót, akár téglából, akár teljes zuhanyegységként vásárolt. A legjobb, ha folyamatosan tisztítjuk és mossuk a zuhanyozót, és ne adjunk esélyt a baktériumoknak arra, hogy különféle allergiákká, légúti megbetegedésekké vagy bőrpenészessé váljanak.

Kezdésként néhány óvintézkedés:


A zuhanykabint nem szabad durva kefével, szivaccsal vagy pasztával tisztítani. Ha a tömítőanyag megsérül vagy megkarcolódik, könnyen rátapadnak a szennyeződések és a baktériumok.

Mosáshoz jól ismert háztartási segédeszközöket - ecetet, szódabikarbónát - is használhatunk.
Keverje össze az ecetet vízzel 1: 1 arányban, és kenje szét ruhával vagy spray-vel. Azokon a helyeken, ahol több a vízkő, hagyjuk hatni ezt a keveréket 10 percig. Ezután mossa le a zuhanyt tiszta vízzel, és törölje szárazra.
Egy csomag szódabikarbónát és fél pohár vizet is használhatunk. A vízkővel borított oldatot bedörzsöljük, és száraz ruhával 15 percig töröljük. Az illesztések tisztítására is használhatjuk ezt az oldatot, de hidrogén-peroxidot is leöntjük és hagyjuk hatni.