Mákos tészta
Szükségünk van:
- féldurva liszt
- 1 tojás
- egy kis sót
- egy kis vizet
- őrölt mák
- őrölt cukor
- vaj
Lisztből, tojásból és csipet sóból tésztát készítünk. Kb. 400g liszt szükséges, de ez a tojás méretétől függ. Ha túl kemény a tészta, adhatunk hozzá vizet, ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még lisztet. A megmunkált tésztát nyújtsuk ki körülbelül 1 mm vastag lappá. Félbevágjuk és az alkatrészeket egymásra tesszük, 3-4 centis csíkokra vágjuk, amiket aztán egymásra rakunk. Most elkezdjük vastagabb tésztát vágni. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk össze a tésztát, nehogy összeragadjanak a tészták. A felvágott tésztát lazán terítsük el a deszkán. Ha túl sok van, jól megszáríthatjuk és később felhasználhatjuk. A tésztát forrásban lévő vízben puhára főzzük. Ízlés szerint hozzáadjuk a vajat, az őrölt mákot és a cukrot.
Ízlést kívánunk.