Milyen poharakat használjunk a borhoz?
A különböző borokhoz különböző poharak vannak. A pohár megfelelő formája ugyanis kiemelheti az ital aromáját, színét és ízét. A poharak megtartására szolgáló magas szár segít megelőzni a hő átadását a kézből az italba.
Fehér bor
A fehérboros poharak kisebb serleggel rendelkeznek (a pohár felső része), így a bor kevésbé oxidálódik, ugyanakkor minden ízét kiengedi. A szár általában rövidebb, mint a vörösboros poharak.
Vörös bor
A pohár, amelyben a vörösbort szolgálják fel, nagy serleggel rendelkezik, ami felgyorsítja az oxidációt és kisimítja az íz és aroma összetettségét, mivel a vörösbor sűrűbb és zamatosabb. Hosszabb száruk van, mint a fehérboros poharak, és peremük felé elvékonyodnak, hogy a bor aromáját közvetlenül az orrba irányítsák, fokozva az ivás élményét.
Pezsgőbor
Pezsgõhöz vagy habzóborhoz több pohár lehetõségünk is van - "Flute", "Tulip" és "Csészealj". Leggyakrabban olyan poharakat használnak, amelyek keskenyek, magas pohárral, ami segít megőrizni az ital gazdagságát. Az üveg alján egy kis bevágás található, ami támogatja a buborékok folyamatos emelkedését. A "Flute" poharak magasak, egyenesek és karcsúak, a keskeny tál hosszú száron ül. A "Tulipán" poharak csésze szélesebb, mint a furulya, ami a teteje felé kissé szűkül. A "csészealj" szemüveg népszerű volt a 20. század elején. Széles és sekély poharuk van, így sokkal gyorsabban távoznak a buborékok az italból, gyorsan kialakul a borcsokor, de gyorsan el is fakul.
Borospoharak kínálatunkat itt találja.
Pezsgőspoharak kínálatunkat itt találja.