Ahogy a szóból is kitűnik, a mini gőzfürdő a gőzfürdő kicsinyített változata. Elképzelhető, hogy gőzfürdőként segíti a palántanevelést magról, megfelelőbb és stabilabb körülményeket biztosítva tavasszal, amikor még hideg a kerti termesztéshez.

A gőzfürdő lehet hideg és meleg. A hőségben a lebomló tehén- vagy lótrágya is megemeli a hőmérsékletet, közvetlenül a talajban magvakkal és gyökerekkel. A hideg melegben főleg a fólián áthaladó napsugarakat, azaz üvegházhatást produkálnak. Ez az elv a mini gőzfürdőben is működik.

Otthon is készíthetünk mini gőzfürdőt. Nem kell más, mint egy megfelelő méretű doboz, hogy elférjen az ablakpárkányon. Ha van rajta fedő, akkor a közepét levágjuk és becsomagoljuk például ételfóliával vagy más átlátszó műanyaggal. Vagy csak használjon két doboz csomagolt húst. Ültetők helyett használhatunk WC-papír tekercseket, amelyeket vágunk, vagy papírdobozokat tojásból.

Ha készen áll a mini gőzfürdő, akkor ültetésre alkalmas aljzattal töltött ültetőgépeket helyezünk el. Mindegyikbe egy, legfeljebb két magot teszünk, egy kis földréteggel beborítjuk és meglocsoljuk. Az aljzatnak nedvesnek, de nem áztatottnak kell lennie, nehogy a magvak rothadni kezdjenek. A magoknak eleinte nem kell fény, de amikor kicsíráznak, fényesnek kell lenniük, különben vékony, hosszú szára lesz, és nem lesz alkalmas az átültetésre. A közvetlen napfény és a 20 °C körüli hőmérséklet nem megfelelő.

A vetés időpontja az időjárástól, a lakóhelytől, de a zöldség fajtájától és fajtájától is függ.

A paprikát és a paradicsomot februárban vagy márciusban ültetjük. Uborka márciusban és áprilisban.