A karamell nem más, mint a magas hőmérsékletre melegített közönséges cukor. Kiváló ízű, és ízesíti az egész konyhánkat, de néhány alapelvet be kell tartani a főzés során. A legfontosabb talán az, hogy legyen elég időnk és türelmünk. Folyamatosan keverni kell, és vigyázni, nehogy megégjen. Egy másik jó tanács, hogy egy nagyobb fazékban hódítsd meg egy hosszú kanállal.

Ha kemény, áttetsző karamell kell, csak cukor és egy kis víz kell. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a cukor és az edény ne égesse meg a vizet, és ne égesse meg a kezét. A süteményekhez, töltelékekhez folyékony karamell kerül, amelyhez víz helyett tejet, vajat vagy tejszínt adnak.

Szükségünk van:
250 g cukor
250 ml tejszínhab
Egy lábosba tesszük a cukrot, és keverés közben felengedjük. Adjunk hozzá tejszínhabot – vigyázzunk a kezünkre, nehogy leforrázzuk, majd keverjük össze a karamellel. Az ilyen karamellt üvegben tovább tárolhatjuk a hűtőszekrényben.