Orvosi zsálya
A zsálya nagy mennyiségben tartalmaz olyan hasznos anyagokat, mint az A-, C-, E-vitamin és a B-csoport vitaminai, ásványi anyagok - kálium, kalcium, magnézium, cink és folsav. Tartalmaz még flavonoidokat, azaz gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsokat, szaponinokat, amelyek viszont antibakteriális, gomba- és vírusölő hatással bírnak, valamint fitoösztrogéneket – természetes hormonokat, amelyek pozitív hatással vannak a férfi és női reproduktív rendszerre.
Egészségre gyakorolt hatások:
- A borogatás segít a fog- és ízületi fájdalmakban.
- A gargarizálás enyhíti a torokfájást.
- Enyhíti a gyulladást.
- Pozitív hatással van az emésztésre.
- Megakadályozza a túlzott izzadást.
- Segít megfázás, influenza, asztma és egyéb légúti betegségek esetén.
- Hozzájárul a női problémák kezeléséhez.
- Szabályozza a rendszertelen menstruációt.
- Segít a húgyúti rendszer gyulladásában.
- Pozitív hatással van az idegrendszerre.
- Oldja az idegességet, a stresszt, a kimerültséget.
- Erősíti a hajat.
A zsályát fűszerként használják húsokhoz, vadhúsokhoz, halakhoz, szószokhoz, sajtokhoz, gyógynövényvaj vagy pástétomok készítéséhez. Friss vagy szárított zúzott leveleket adhatunk az ételekhez. A gyógynövényvaj fűszerezésére célszerű zsálya, bazsalikom vagy rozmaring keverékét használni.
Itt is minden mértékkel érvényes. A zsálya mérsékelt mennyiségű tujont tartalmaz, amely emésztési problémákat és görcsöket okozhat. Például nem ajánlott naponta három csésze teánál többet inni ebből a gyógynövényből. Terhes és szoptató nők sem használhatják, nehogy leálljon a tejtermelésük. Kisgyerekeknek sem alkalmas.