Százszorszép – a szerény szépség gyógyító ereje

Hogyan néz ki a százszorszép?
A közönséges százszorszép (Bellis perennis) alacsony évelő növény, tőlevélrózsából kinövő szárán ülnek a jellegzetes fehér virágok sárga közeppel. Már februárban vagy márciusban virágozhat, enyhébb teleken akár egész évben megtalálható. Réteken, kertekben és városi parkokban is könnyen felfedezhető.
Gyógyhatásai
A százszorszép finom, de hatékony gyógynövény. Szaponinokat, cseranyagokat, flavonoidokat, nyálkaanyagokat és C-vitamint tartalmaz. Ezeknek köszönhetően számos jótékony hatása van:
-
Támogatja a máj és az epe működését
-
Megkönnyíti a hurut és a köhögés enyhítését
-
Gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású
-
Segíti az emésztést és az anyagcserét
A népi gyógyászatban bőrproblémák, kiütések és kisebb sebek kezelésére is alkalmazták.
Hogyan gyűjtsük?
Elsősorban a virágokat gyűjtjük, napsütéses időben, amikor teljesen kinyíltak. Szárítva teaként használhatók, frissen pedig ételekhez adhatók. A levelek is ehetők, főleg a fiatal, zsenge példányok.
E gyógynövény és más fűszernövények szárításához ajánljuk kör alakú szárítórácsainkat, amelyek biztosítják a megfelelő légáramlást és kíméletes szárítást. A hálókat beltéren és kültéren is felakaszthatjuk, többszintes kialakításuknak köszönhetően pedig egyszerre nagyobb mennyiségű növény is szárítható anélkül, hogy szét kellene teríteni.
Gyakorlati felhasználás
1. Százszorszép tea
Megfázás, köhögés esetén segít, valamint enyhe tisztító hatású.
-
1–2 teáskanál szárított virágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel, 10 percig áztassuk, majd napi 1–2 csészével fogyasszuk.
2. Százszorszép tinktúra
Belsőleg emésztési panaszokra, külsőleg sebekre és kiütésekre.
-
A virágokat 40%-os alkoholba áztatjuk 2–3 hétre, majd leszűrjük.
3. Százszorszép a konyhában
A virágok és fiatal levelek felhasználhatók:
-
tavaszi salátákhoz
-
fűszeres krémekhez, szendvicskrémekhez
-
zöldséglevesekhez
A virágok kandírozhatók is, így természetes, ehető díszként szolgálhatnak süteményeken és desszerteken.
4. Fűszervaj százszorszéppel
Lágy vajat keverjünk össze apróra vágott százszorszép virágokkal, sóval és egyéb zöldfűszerekkel (pl. metélőhagyma, petrezselyem). Kenyérre kenve vagy főtt burgonyához is kiváló.
A százszorszép valóban szerény ajándéka a természetnek. Nemcsak tavasszal gyönyörködtet, hanem egész évben segíthet egészségünk megőrzésében. Gyűjtsünk belőle, szárítsuk meg megfelelően, és élvezzük jótékony hatásait hosszú távon is.
Galéria
