St. Miklós püspök volt Myra városában (a mai Törökország) a harmadik század második felében. Nagylelkű adományozóként és a szegények segítőjeként ismerték. Számos csoda és legenda fűződik életéhez. Az olaszországi Bari városában lévő sírja is csodálatos. A szent csontjából kijön az úgynevezett folyadék. A gyógyító hatású mannát és eredetét a tudósok még mindig nem tudják megmagyarázni.
Sv. Miklós a gyermekek, tengerészek, foglyok, utazók és szegények védőszentje.

Szent Miklós legendái

St. Nicholasnak sok legendája van. Az egyik leghíresebb talán egy szegény apáról szóló legenda, akinek három lánya volt, és nem volt hozománya. Amikor Mikuláš hallott róla, este elment, és bedobott egy zsák pénzt a nyitott ablakba. Másnap este egy táskát dobott egy másik lánynak, és egy másikat a harmadik este. Így mindhárom lány férjhez mehetett.

Egy másik legenda szerint Lykiában éhínség volt. Véletlenül ott szálltak partra a Konstantinápolyba tartó hajók. Nicholas megjelent a tengerészeknek, és könyörgött nekik, hogy hagyjanak éhesen a rakomány egy részét. A matrózok eleinte nem akarták, mert a rakományt lemérték, és ők voltak felelősek érte, de végül mégis nekik adták a gabona egy részét. Amikor megérkeztek Konstantinápolyba, azt tapasztalták, hogy semmi sem hiányzik a rakományból.

December 6-án Szent Miklós halálára emlékezünk, ezért az ünnep előestéjén az engedelmes gyermekek ajándékait "bedobjuk az ablakon".