Ahhoz, hogy a zöldségek és gyümölcsök a fáról leszedve vagy a földről leszedve olyan sokáig eltarthassanak, gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról. Előnyben részesülnek azok, akiknek lehetőségük van a talajszint alatti pincében gyümölcs tárolására. Ezeken a területeken a hőmérsékletet állandóan tartják, és nem csökken a fagypont alá. Más helyiségek is megfelelőek, például fűtetlen garázs, kamra vagy veranda. Azonban itt is ügyelni kell az állandó hőmérsékletre. A gyökérzöldségek esetében az ideális hőmérséklet 4-12 °C, a gyümölcsöknél, mint a körte és az alma pedig a fagyáspont feletti 5 °C. A levegő páratartalmának 80% körül kell lennie, hogy a termés hosszú ideig friss maradjon.


A betakarítás téli tárolása során is szükséges a megfelelő fajta és a megfelelő betakarítási idő kiválasztása. A gyümölcsöt nem szabad túl korán leszedni, hogy megfelelő ízű legyen, sem túl későn, mert hamarabb rothadni kezd. Gyümölcsöket és zöldségeket sem szabad ugyanazon a helyen tárolni, mert hatással lehetnek egymásra. Például az alma sárgarépával való hosszabb tárolása megváltoztathatja az ízét.

A tárolás előkészítésének első lépése a tér fertőtlenítése. Főleg pincék esetében, ahol nagy a levegő páratartalma és emiatt penészesedési lehetőség is fennáll, az új termés tárolása előtt minden területet meg kell tisztítani, fertőtleníteni. Kezdjük a takarítással - söpörjük fel a padlót, söpörjük le a pókhálókat, és megszabaduljunk a rovaroktól és a nyálkahártyáktól. Ezután folytatjuk a tényleges fertőtlenítést. Használhatunk például porított mész-víz oldatot, kénes kanócot vagy gőztisztítót és forró gőzzel fertőtleníthetünk.


Ha elkészültünk a tárolóterületekkel, akkor jó előkészíteni a dobozokat, ládákat, valamint az állványokat, polcokat, amelyekre elhelyezhetők. Érdemes megtisztítani és fertőtleníteni vagy sterilizálni is, hogy itt se maradjanak penészspórák. Ha van műanyag ládád, akkor nem kell megijedned attól, hogy ismét gőztisztítót használj, de használhatsz például közönséges ecetet is. A gyümölcsöket igyekszünk úgy tárolni, hogy a szállítás során ne sérüljenek meg dobozokban és igyekszünk egy rétegben tárolni, hogy télen könnyen ellenőrizhessük és kidobhassuk a meggörbült darabokat.

Láda kínálatunkat itt találja.