A karácsony (a háromkirályok óta) és a hamvazószerda közötti időszakot, amikor különféle mulatságok és hagyományőrző szokások zajlanak, karneválnak nevezzük.
A fasiszták a télről a tavaszra való átmenetet is kifejezték. A farsangi maszkokat is ismerték - a mai napig karneváloznak a gyerekek az iskolákban, óvodákban.

Az utolsó napok voltak a legviccesebbek és a legszórakoztatóbbak. Hamvazószerda előtti kedden tobozt, szalonnát és kolbászt sütöttek. A bőgőt az utolsó bulin temették el – a böjt előtti utolsó mulatság temetését három férfi álarcosan, orgonistának és templomosnak álcázta. A fasiszták kedd éjfélkor értek véget, amikor elkezdődött a hamvazószerda.

Recept farsangi kúpokhoz
Szükségünk lesz: 500 g sima liszt, 250 ml tej, 1 tojás, 3 sárgája, 1 élesztő, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor, 4 evőkanál olaj, 4 evőkanál rum, csipet só és sütőolaj

1 dl langyos tejhez hozzáadjuk az élesztőt, egy evőkanál cukrot és kevés lisztet. Keverjük össze, és hagyjuk állni, amíg az élesztő a duplájára nő. A maradék tejet, a tojásokat, a sárgáját és a maradék cukrot egy nagyobb tálba tesszük. Összekeverjük. Adjunk hozzá rumot és olajat. Fokozatosan beledolgozzuk a lisztet egy csipet sóval. Keverjük össze a tésztát, ha szilárdnak tűnik, tehetünk még hozzá egy kis tejet. Megszórjuk liszttel, letakarjuk egy törülközővel, és meleg helyen kelesztjük.
Amikor duplájára nőtt, fadeszkára tesszük, amit megszórtunk liszttel. Hagyjuk kelni egy kicsit. A tésztát kinyújtjuk és lisztezett pohárral kis kerekeket kiszaggatunk. Hagyjuk még egy kicsit savanyítani.
Az edénybe még olajat teszünk (a kúpoknak úszniuk kell), a forróhoz pedig kerekeket teszünk, aminek a közepébe ujjunkkal lyukat készítünk. Mindkét oldalát ötvösre sütjük. Szalvétára hajtogatjuk, hogy kiszívja a felesleges zsírt.
Porcukorral meghintjük a porkúpokat, a lyukakba egy evőkanál lekvárt teszünk.