Az előző cikkben itt találhat tanácsokat a termény tárolására szolgáló területek előkészítéséhez.


A burgonya jó tárolása nemcsak azoknak segít, akik elültetik, hanem azoknak is, akik ősszel szeretnének készletet vásárolni az egész télre. Ennek a stratégiának az az előnye, hogy a megfelelő tárolás elkerüli például a fagyást vagy a kereskedői raktározásban szokásos kémiai csírázásgátló kezeléseket.

Egy egyszerű eljárás a burgonya ládákban való tárolására:

  • A burgonyát a betakarítás után hagyni kell ülni és száradni – ez a "gyógyulási" időszak. Körülbelül 2 hét alatt kell megszáradniuk, jó időben, de nem közvetlen napfényben. Ezután óvatosan szedje ki őket, és dobja ki a jelentősen sérült, beteg vagy zöld darabokat.
  • A szétválogatott burgonyát sötét, jól szellőző, 12-17 °C körüli hőmérsékletű helyiségben hagyjuk "lélegezni".
  • Tárolja a burgonyát sterilizált ládákban körülbelül 60 cm magasságban, hogy minden rétegben jó levegőellátás legyen. Ez a magasság megkönnyíti a burgonya ellenőrzését és felszedését is, hogy eltávolítsa a rothadt vagy más módon sérült darabokat.


A burgonya tárolási hőmérséklete körülbelül 4-6 °C és magas páratartalom legyen. A burgonya megfelelő tárolása esetén 6-8 hónapig is eláll.