A kenőcs szó valami egészségtelen és ártalmasat idéz fel bennünk, hogy sok benne a koleszterin, ami eltömíti az ereinket. A közelmúltban azonban kiderült, hogy sok jótékony anyagot tartalmaz, szinte koleszterint sem tartalmaz, felhasználási köre pedig igen széles.

Mit tartalmaz a disznózsír:

  • ideális arányú ún esszenciális zsírsavak, amelyek a zsírokban kötődnek:
  • Olajsav - segít csökkenteni a koleszterinszintet, hatékonyan megelőzi a cukorbetegséget és a szembetegségeket.
  • Linolzsírsav (omega-6 zsírsavak) - lassítja a zsírszövet növekedését, csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni a korai érelmeszesedést és a krónikus magas vérnyomást
  • Linolén zsírsav (omega-3 zsírsav) – segíti az emberi szervezetben zajló folyamatok korrekcióját, a megfelelő idegműködést és a szív- és érrendszert.

Amit a disznózsír nem tartalmaz:

  • Transz-zsírsavak – fogyasztva jelentősen megemelkedik a koleszterinszint, és a megkeményedett zsírokban találhatók
  • Színező és ízesítő anyagok - a kenőcsnek nincs szüksége ezekre az anyagokra

A sertészsír előnyei:

  • hosszú eltarthatóság - megfelelő tárolás mellett, sötét és hűvös helyen
  • magas tartalmú ún "Egészséges" zsírok.
  • nem tartalmaz laktózt
  • a kenőcs nagyon kenhető kenyérre
  • a kenőcs a betegségek kezelésében is segíthet - a sertéshús kenőcsös meleg pakolások bizonyítottan hatásosak a felső légúti betegségek kezelésében és a köhögés kezelésében.

Házi sertéskenőcs receptje:


nyers sertés szalonna, kevés víz és só
A szalonnát apró kockákra vágjuk. Körülbelül egyformának kell lenniük, hogy egyenletesen süljenek. Hogy mennyi szalonnát használsz, az egyéni. Körülbelül 2 kg szalonna körülbelül 1 kg kenőcs. A szalonnát egy nagyobb fazékba tesszük kevés vízzel (kb. 1 deciliter) és sózzuk. Alacsony lángon állandó kevergetés mellett pároljuk, hogy ne égjen ránk a szalonna. Amikor elkezd képződni a kenőcs, elkezdjük szedni egy gyűjtőedénybe. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, amíg a morzsa aranybarna és ropogós nem lesz. Szűrje le a maradék kenőcsöt egy gyűjtőedénybe. Kenőcstartályban vagy üvegpalackban, sötét és hűvös helyen tárolandó.


A kenőcsös recepteket és ötleteket a cikk következő részében mutatjuk be.